Svetujemo pri nakupu, prodaji in ustanovitvi podjetja v tujini

Ustanovitev podjetij v tujini.

Avstrija

Urejeno gospodarstvo kliče urejena podjetja. Tako bi kratko opisali Avstrijo, našo sosedo, kjer je potrebno izpolniti določene pogoje za začetek poslovanja. Avstrija ima dobro tradicijo in podpira tuje podjetnike, ki spoštujejo njeno zakonodajo in pravila igre. Tako so lahko govorice o visoki obdavčitvi, nerealnih zahtevah za podjetnike lahko samo osebne izkušnje posameznikov. Avstrija pred vsem ponuja veliko priložnosti v gradbeništvu, saj ogromno avstrijskih podjetij gradi tudi v tujini. Vendarle to ni pravilo, so tudi tehnološko razvita podjetja tista, ki se lahko pohvalijo z nastopom v Avstriji ter veliko slovenskih proizvodov najde svojo pot na avstrijskem trgu.

 

Nekaj pomembnih dejstev:

 

 • Avstrija ne pozna splošne minimalne plače,
 • zanimivi sektorji za sodelovanje: logistika, industrija in obrt, okoljske tehnologije in obnovljivi viri, informacijsko-komunikacijske tehnologije, turizem, prehranska industrija
 • nudijo subvencije za raziskave in razvoj ter investicije, delovno pravo pa je fleksibilno (vir: podjetniški portal).

Albanija

Albanija je nov trg, ki obetavno raste pred vsem na področju turizma. Ne glede na razmere država ponuja dobre možnosti za izvoz v vse sektorje, zlasti v turizem, zdravstvo in telekomunikacije. Ni nobenih zakonskih ovir za vstop na trg, razen korupcije, šibek pravosodni sistem in pogoste zakonodajne spremembe.

 

Najpomembnejši industrijski sektorji so:

 

 • živilsko predelovalna industrija,
 • tekstilna in oblačilna industrija,
 • lesna industrija in gradbeništvo,
 • kemična in naftna industrija ter
 • rudarstvo in transport.

V Albaniji je veliko število hidroelektrarn.

Bosna in Hercegovina

Bosna je pomembna trgovinska partnerica Slovenije. Država se lahko pohvali z naslednjimi sektorji: kmetijstvo in živilska industrija, oprema za industrijo, gradbeništvo, trgovina, telekomunikacije, IT sektor itd.

 

Zanimiva dejstva o Bosni in Hercegovini so privlačna za tuje investitorje, in sicer:

 

 • nizka stopnja obdavčitve,
 • cenejša delovna sila,
 • urejena infrastruktura.

Bolgarija

Prednost Bolgarije je pred vsem v tem, da se ta država nahaja v Evropski uniji. Ostale prednosti so nizki stroški delavcev, nižji davki in stroški poslovanja, poenostavljen postopek registracije podjetij in minimalni začetni kapital itd.

 

Zanimiva dejstva:

 

 • storitveni sektor se je od konca komunističnega sistema podvojil,
 • 28% predstavlja industrijski sektor,
 • Farmacevtska industrija (poraba na prebivalca je med prvih 10 držav srednje in vzhodne Evrope) je nekajkrat zrasla,
 • Bolgarija ima najnižji BDP v EU.

Prožnost in enostavnost poslovanja, zelo mamljiva stopnja davkov sta eni izmed prednosti, ki vabijo tudi slovenska podjetja v Bolgarijo.  

Črna Gora

Čeprav ni v Evropski uniji Črna Gora uporablja evro kot svojo nacionalno valuto. Ena največjih prednosti, poleg nizkih davkov je ravno uporaba evra. Poleg turizma je nekaj let nazaj bil zanimiv sektor nepremičnin. Odprta za Tujim vlagateljem je tako omogočila nakupe nepremičnin, vendar je pred kratkim omejila določene zadeve in s tem otežila življenje določenih tujcev, ki živijo v Črni Gori vendar nimajo državljanstva (npr. so tam poročeni) s tem da plačujejo višje davke kot državljani.

Ne glede na navedeno je Črna Gora zelo zanimiva država za investitorje. Bi rekli, večje investitorje ker ne glede na nižje davke infrastruktura, ki jo ponuja, ostaja v višjem cenovnem razredu za imetnike podjetij, z določenimi zahtevami, kot so zaposlitev domačina v podjetju, ki si ga lasti tujec ipd.

Danska

Danska je ena izmed zelo stabilnih držav Evropske unije. Čeprav zelo obdavčeni Danci zaupajo v sistem, ki jim v primeru izgube službe, ob rojstvu otroka, vrača nazaj. Danska je v prejšnjem desetletju, zaradi odliva določenih podjetij v Združeno kraljestvo poenostavila določene zadeve pri odpiranju podjetij (ustanovitev podjetij v tujini) in uvedla SmbA obliko podjetništva, kjer podjetniku ni potrebno imeti osnovni kapital. Davčni sistem za tovrstna podjetja je zelo enostaven, saj je bilo možno oddati bilanco direktno po e-pošti spisano s strani lastnika podjetja.

 

Danska je zelo zanimiv trg zaradi svoje dodane vrednosti. Prodaja storitev na danskem je lahko zelo vnosna, pravijo, da ko te enkrat Danci sprejmejo lahko delaš z njimi zavedno. Je pa proces zaupanja počasen, treba je biti potrpežljiv.

 

Zanimivosti:

 

 • Danska je 24.11.2020 uvedla digitalno vozniško dovoljenje,
 • Zelene gradnje so na Danskem priložnost za investitorje,
 • Pri uvozu ekoloških živil povpraševanje presega ponudbo,
 • V letu 2030 naj bi obnovljivi viri energije pokrili 100% porabo energije.

Hrvaška

Eden izmed glavnih stebrov gospodarstva na Hrvaškem je turizem. Industrijski sektor je osredotočen na lesarstvo, jeklarstvo, tekstilno industrijo, živilska industrija.

 

Zanimivosti:

 

 • perspektiven segment znotraj medicinskega turizma je zobozdravstvo,
 • perspektivo na Hrvaškem trgu imajo tudi podjetja, ki ponujajo napredne informacijske tehnologije, kot so »blockchain tehnologija«, umetna inteligenca itd. Tovrstna področja podpirajo tudi Evropski projekti.

Makedonija

Makedonija je po osamosvojitvi, leta 1991 dosegla izjemen gospodarski in politični napredek. Država z majhnim in odprtim gospodarstvom, odličnim strateško gospodarskim položajem z visoko vključenostjo v mednarodno trgovino lahko predstavlja odličen začetek.

 

Makedonija je članica CEFTA (Central European Free Trade Agreement), WTO (World Trade Organization) in IMF (International Monetary Found). Podpisana ima tudi prosto-trgovinska sporazuma s Turčijo in Ukrajino.


Na osnovi Zakona za ustanovitev Agencije za tuje investicije v Republiki Makedoniji (U. 1. RM, št. 37/2004) je Vlada Republike Makedonije leta 2005 ustanovila Agencijo za tuje investicije. Agencija predstavlja glavno institucijo za privabljanje potencialnih investitorjev.

Nemčija

Nemčija je velik in razvejan trg. Največkrat smo pri nas zasledili eksodus podjetij, ki se ukvarjajo z gradbenimi posli. Veliko tujih podjetij dela na tem področju po celotni Nemčiji, vendar je kapaciteta in priložnost, ki jo ponuja Nemčija vsekakor veliko večja.

 

Nemčija je največja gospodarska sila v Evropi in četrta v svetovnem merilu. Je vodilna izvoznica strojne opreme, avtomobilov, kemikalij in gospodinjskih aparatov. Nemčija ima razvit trg delovne sile, usposobljeno delovno silo in dobro razvito infrastrukturo (vir: izvozno okno).

Srbija

Srbija je država z velikim tržnim potencialom, predvsem zaradi dinamičnega domačega povpraševanja ter vstopanja tujih investitorjev. Država zaostaja pri prehodu v tržno gospodarstvo. Razlogi za to so nasledstvo krize po razpadu Jugoslavije leta 1991, uvedba mednarodnih sankcij in škoda, ki jo je v gospodarstvu in na infrastrukturi povzročilo 11-tedensko bombardiranje NATO letal v letu 1999.


Najpomembnejši sektor v Srbiji pa so storitve, ki predstavljajo približno 62 % BDP. Srbija je v zadnjih letih dosegla velik napredek pri liberalizaciji trgovine ter prestrukturiranju in lastninjenju podjetij.


Podpisana ima tudi prosto-trgovinska sporazuma z Rusijo.

ZDA

ZDA je ogromen trg z veliko potencialov, vendar se je, preden se spustimo v poslovanje v tej državi, potrebno podrobno pozanimati glede samega poslovanja, obdavčitve ipd.

Slovenija

Slovenija je zelo strateška lokacija, ki povezuje vzhodnoevropske države in je člania evro območja. Slovenija je znan po stabilnem ekonomskem in političnem razvoju, kar predstavlja odlične priložnosti za vlagatelje.

Zakaj je PSD prava izbira?

Lilija Atelje
Lilija AteljeUstanoviteljica in direktorica, Lilija Atelje
Read More
Lilija Atelje je podjetje, ki sta ga Toše Proeski in njegova menedžerka Ljiljana Petrović ustanovila s ciljem prezentacije Tošeta Proeskega v Sloveniji in EU. Za podjetje Lilija Atelje je korektno skrbelo osebje PSD. Ljiljana Petrović, Lasto Nikolovski
Pangrc
PangrcUstanovitelj, Pangrc
Read More
V podjetju Pangrc d.o.o. smo s podjetjem PSD našli zanesljivega in korektnega partnerja za svetovalne in prevajalske storitve. Podjetje v celoti izpolnjuje naše kriterije. Pangrc
VA Forwarding
VA ForwardingUstanovitelj, VA Forwarding
Read More
I herewith confirm that our company has cooperated with PSD Company Slovenia, Ljubljana and they have provided us with high quality written translations and advice on the field of formatting of our company in Slovenia. PSD was supportive and cooperative, reliable and also innovative if necessary. I can confidently recommend PSD as solid and reliable supplier, and experts in their field.
Sifleks
SifleksUstanovitelj, Sifleks
Read More
O podjetju Sifleks Sifleks je močna in zaupanja vredna znamka na področju konstrukcij, ladjedelništva, petrokemije in naftnih ploščadi. S svežim podjetniškim duhom smo zanesljivi partner za stranke, ki cenijo profesionalnost in fleksibilnost.
LeeLoo
LeeLooUstanovitelj, LeeLoo
Read More
PSD za naše podjetje opravlja svetovalne storitve na področju gospodarstva. Z odzivnostjo in razumevanjem za naročnikove potrebe smo zelo zadovoljni.
Amoret
AmoretUstanovitelj in direktor, Amoret restavratorstvo
Read More
Podjetje PSD svoje delo opravlja profesionalno. Na njih se lahko vedno zanesemo.
15 let

PSD Poslovno svetovanje ima več kot 15 let izkušenj z delom.

ISO 9001

Certifikat ISO 9001 ter garancija kakovosti na izvedbo.

350+

PSD smo skupno ustanovili več kot 350 podjetij.

15

Podjetja smo ustanovili v 15 različnih državah po svetu.

Pomagamo vam uspeti.

Pogovorite se z enim izmed naših strokovnjakov.

Pogovorite se z enim izmed naših strokovnjakov.
Dvignite vaš posel na višjo raven.

Prijavite se na brezplačni
15-minutni posvet

Vaša zahteva je bila uspešno poslana.

Prosimo spremljajte svojo e-pošto, kjer vas bo v roku 24 ur kontaktiral eden izmed naših strokovnjakov.