Normiranci – dohodninske spremembe

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dohodninske spremembe pri splošni olajšavi

Med pomembnejše dohodninske spremembe sodi ta, da bo splošna davčna olajšava 5000 evrov. Trenutno veljavni zakon je sicer določal, da se bo splošna davčna olajšava v 2023 zvišala na 5500 evrov, nato v 2024 na 6500 evrov ter v 2025 na 7500 evrov. A s tem ne bo nič. Dohodninske spremembe glede splošne olajšave namreč predvidevajo dvig splošne olajšave
le v 2023, nato pa se ta ve ne bo zviševala.

Katere so še ostale dohodninske spremembe?

Poglejmo na hitro še nekatere ostale dohodninske spremembe:
· Dodatna splošna olajšava se bo priznala zavezancem s skupnim dohodkom do 16.000 evrov.
· Stopnja davka v zadnjem, petem dohodninskem razredu bo znova 50 %-odstotna (in ne ve 45 %).
· Zneski posebne olajšave za vzdrževane družinske člane se bodo v letih 2023 in 2024 zvišali za približno 7,5 odstotka.
· Nova posebna olajšava za mlade do 29. leta starosti – davčna osnova od dohodka iz delovnega razmerja se bo znižala za 1300 evrov.
· Ponovno se uvaja obdavčevanje izplačanih vrednosti delnic ali deležev v primeru njihove odsvojitve v okviru pridobivanja lastnih delnic.
· Stopnja dohodnine, ki se plačuje od dohodka iz oddajanja premoženja v najem se bo zvišala na 25 % (iz 15 %).
· Nagrade za poslovno uspešnost bodo znova neobdavčene do višine povprečne plače v RS (in ne več povprečne plače zaposlenega, če je bilo zanj to ugodneje).
· Odpravila se bo možnost odločitve o vključitvi dohodkov iz oddajanja premoženja v najem in dohodkov iz kapitala v letno davčno osnovo.
· Iz davčne osnove bodo izvzeta tudi izplačila nadomestila za uporabo lastnih sredstev za delo na domu.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Dohodninske spremembe pri normirancih

Dohodninske spremembe pa prinašajo tudi spremembe pri obdavčitvi normirancev s.p. Za tiste, ki imajo do 50 tisoč evrov letnih prihodkov, se bo še vedno priznavalo 80 % normiranih odhodkov. Tistim, ki bodo nad to mejo pa se bodo priznani normirani stroški znižali za 40 %. Nad 100 tiso evrov letnih prihodkov priznanih odhodkov ne bo. Prav tako bodo lahko normiranci s.p. podjetniki, pri katerem je obvezno zavarovana vsaj ena oseba za polni delovni čas najmanj devet mesecev.

Kaj pa popoldanski normirani s.p.?

Dohodninske spremembe pa bodo še ve je pri popoldanskih normiranih s.p. Za te bo namreč veljalo, da bodo do višine 12.500 evrov lahko uveljavljali do 80 % normiranih odhodkov, za višje prihodke do vključno 50 tiso evrov le 40 % normiranih odhodkov. Od prihodkov višjih od 50 tisoč pa priznanih odhodkov ni.

Vsekakor bodo podjetniki morali temeljito razmisliti kako bodo dohodninske spremembe vplivale na njihovo poslovanje v letu 2023 in skladno z ugotovitvami izbrati ustrezen na in obdavčitve ob oddaji letnega davčnega obračuna 2022 (konec marca).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pomagamo vam uspeti.

Od leta 2005 smo pomagali ustanoviti nekaj sto podjetij, opravili na tisoče ur svetovanja, pred vsem pa podjetnikom, ki so se prvič podajali na svojo poslovno pot.

Prijavite se na brezplačni
15-minutni posvet

Vaša zahteva je bila uspešno poslana.

Prosimo spremljajte svojo e-pošto, kjer vas bo v roku 24 ur kontaktiral eden izmed naših strokovnjakov.